Deze kaart geeft een gedeelte weer van de Waterlinie tussen Breukelen en Westbroek. Hij is een detail van een kaart uit 1810. (Utrechts Archief, catalogusnummer 2092-2).

 

Meer informatie

 

Een paar zaken vallen op. In de rechterbovenhoek staat aan de Achterweteringseweg de buitenplaats Beukestein, in 1811 bezit van Pieter Carel Burman de la Bassecour, getrouwd met Adriana Elizabeth Strick Van Linschoten, gelet op de bewoners een huis van aanzien. In het begin van de twintigste eeuw verdween dit buiten om plaats te maken voor een monumentale boerderij (voor meer informatie klik HIER).

De Dr. Welfferweg heet op de kaart nog Vaart en Dijk. De Blauwhoef, het Achttienhovense Rechthuis en de korenmolen zijn goed te zien. Bijzonder is de vermelding van een ‘Staaten wapenregthuis’ tegenover de kerk. Een soort provinciaal arsenaal? Ter hoogte van het huidige Bert Bospad lopen al een voetpad en een waterkering. Bij Maarseveen is een scheepswerf te zien, een ‘scheepmakerij‘, onder de Kooidijk een vervallen eendenkooi.

 

AD