Afgebeeld is Else Eilers, vooral bekend als Els Borst (1932 –2014). Zij was onder meer arts en minister. De foto is uit 2002 (Wikipedia). Zij woonde vanaf 1964 in Bilthoven. In 1976 werd Els Borst-Eilers medisch directeur van het AZU. Daarmee was zij in Nederland de eerste vrouw met een dergelijke functie. In 1994 werd zij op verzoek van Hans van Mierlo voor D66 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Meer informatie

Onder haar bewind kwam onder meer wetgeving tot stand ter verbetering van de rechtspositie van patiënten en voor de verlaging van de medicijnenprijzen. Ook zette Borst stevig in op een beleid om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Door de wet Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding werd Nederland het eerste land ter wereld dat euthanasie legaliseerde. Dat leverde haar ook forse kritiek op en zelfs een motie van afkeuring: nadat de Eerste Kamer de euthanasiewet had aangenomen verzuchtte zij ‘Het is volbracht’. Christelijke partijen vonden het gebruik van Jezus’ laatste woorden in deze context ongepast en Borst bood haar excuses aan.

Als minister werd zij vooral gezien als vakvrouw, minder als partijpoliticus. Politieke medestanders en tegenstanders prezen haar om haar correcte omgang. Na haar ministerschap werd Els Borst lid van de Raad van State.  In 2012 werd ze benoemd tot Minister van Staat. Borst werd op 10 februari 2014 dood aangetroffen in de garage van haar woning in Bilthoven. Ze bleek twee dagen eerder met 41 steekverwondingen om het leven te zijn gebracht door een zwaar gestoorde man.

AD

Zie ook: De moord op Els Borst https://onlinemuseumdebilt.nl/de-moord-op-els-borst/