Hetty Blok was actrice, zangeres en cabaretière. Zij woonde lange tijd in Maartensdijk. Op de foto zien we haar in haar meest bekende rol als zuster Klivia in de tv-serie Ja zuster nee zuster. (Foto Nationaal Archief)

 

Meer informatie

Henriëtte (Hetty) Blok werd in 1920 in Arnhem geboren als dochter van oorspronkelijk zeer religieuze Zeeuwse ouders, een spoorwegambtenaar en telegrafiste. Tijdens haar hbs-tijd deed ze mee aan komische sketches en werd de liefde voor het toneel geboren. Omdat haar vader werd overgeplaatst naar Utrecht, verhuisde de familie Blok in 1935 naar Maartensdijk.

Doordat haar ouders niets zagen in de toneelschool voor hun dochter, volgde Hetty een opleiding aan het Instituut Schoevers. Naast haar kantoorbaan volgde zij een kleinkunstcursus van de Nederlandse Omroep. Zij debuteerde in 1943 met de cabaretvoorstelling Jeugdsymphonie in het radiocabaretprogramma De Jonge Nederlanders van Wim Ibo.

Na de oorlog verhuisde Hetty Blok naar Amsterdam en ging zij spelen bij de cabaretgroep van Fien de la Mar. Eind jaren veertig speelde zij in het cabaretgezelschap van Wim Sonneveld. Ze was ook het dialect van verschillende gebieden in Nederland machtig zoals het Zeeuws van haar ouders, het dialect van Utrecht waar zij vlak bij gewoond heeft, het Amsterdams waar zij gewoond heeft en het Gronings van haar neefje.

Ze werd echter echt bekend door haar rol in de radioserie In Holland staat een huis, ook wel De familie Doorsnee genoemd. Dit hoorspel was geschreven door Annie M.G. Schmidt. In de televisieserie Ja zuster, nee zuster, ook geschreven door Annie Schmidt, speelde zij samen met Leen Jongewaard de hoofdrol. Begin jaren zeventig acteerde zij in verschillende producties van het Amsterdamse Volkstoneel, zoals ‘Op hoop van zegen’.

Blok bleef tot op hoge leeftijd werken door les te geven, door het inspreken van kinderboeken en door gastoptredens. Hetty Blok overleed in 2012 in Amsterdam.

JJR

 

Literatuur:

Wikipedia, ‘Hetty Blok’

E. Kloek, 1001 vrouwen in de twintigste eeuw, uitgeverij Vantilt, 2018

Huygens Instituut, ‘Hetty Blok’