Afbeelding: Emmaplein 20, boekhandel Havekotte annex sigarenmagazijn. Aalbert Havekotte, Maria Magdalena van Huijsteden en hun jongste dochter Jannetje staan voor de winkel, waarschijnlijk kort na de opening in 1922 (Historische Kring d’ Oude School). In 1912 werd op de hoek van de huidige Julianalaan en de Soestdijkschestraatweg een dubbel woonhuis gebouwd. Het waren de eerste winkels in de richting van de Nachtegaallaan. In het linkerdeel was Hendrik van Reenen al in 1912 een kruidenierszaak begonnen. In het rechter huis woonde D.H.G. Jurjens, ambtenaar van de Spoorwegen. Tien later nam Havekotte de begane grond als winkel in gebruik. Hij begon er een boekhandel, een advertentiebureau en een sigarenmagazijn. Aanvankelijk was ook Kors’ woningbureau in het pand gevestigd, evenals de lokale afdeling van de VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer).

Meer informatie

Op de bovenstaande foto is nog vaag de gevelreclame te onderscheiden voor Antoniou-sigaretten. Dat was een product van de N.V. Vereenigde Egyptische Cigarettenfabrieken v.h. S. Antoniou die tussen 1922 en 1934 een fabriek had op Spoorlaan 20/22. ‘Advertentiebureau’ betekende dat Havekotte een opgegeven tekst liet plaatsen in de landelijke dagbladen.

De boekhandelaar Havekotte liet een groot aantal prentbriefkaarten van Bilthoven maken, die hij verkocht aan toeristen, dagjesmensen en pensiongasten. Daarom bestaat er nog steeds een goed beeld van Bilthoven in de jaren twintig van honderd jaar terug.

In 1934 verhuisde het gezin naar Hilversum en werd de winkel overgenomen door W.J. Becker. De naam werd Boekhandel Bilthoven, hoewel de zaak tot 1951 ook v/h A. Havekotte werd genoemd. Na de oorlog werd de zaak uitgebreid met de Luchtdrukkerij Bilthoven.

GB

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Bronnen:

Heijden, Jan van der (2000), Oude Ansichten V: De eerste winkel in Bilthoven, De Biltse Grift, p. 39

www.delpher.nl

knipsel archief Historische Kring d’Oude School.

 

Afbeelding: Emmaplein 20-22 na de bouw in 1912 met nr. 20 (rechts) nog als woonhuis. Nr. 22 is Kruidenier Van Reenen. (Historische Kring d’ Oude School)