Foto: Meijer Optiek, hypermodern in 1972. De vloerbedekking is paars, de gordijnen zijn oranje (collectie familie Meijer). Koninginnedag 30 april 1967 was de eerste dag van Meijer Optiek in Bilthoven. Boto en Abke Meijer-Boerma namen de zaak over van de heer Admiraal. Zij waren vertegenwoordigers van de wederopbouwgeneratie op de Julianalaan; hun optiekzaak startte in 1967. Dertig jaar en drie ingrijpende winkelverbouwingen verder zouden hun jongste zoon Egbert en zijn vrouw de opticien aan Julianalaan 38 voortzetten. In 2003 werd het bedrijf verkocht aan de huidige eigenaar Oogwereld Meijer.

Meer informatie

De familie Meijer bezit fotoboeken vol herinneringen aan een goede tijd. Er waren warme contacten met de buren. Met Gea Toonen van melkhandel Klumper, Wout en Gea van Dee van kantoorboekhandel Dapper, de slagersfamilie Kortleve en in het bijzonder met de familie De Beer van de herenmodezaak. We zijn nog altijd goed bevriend met de dochter Joke de Beer. Zij en haar broer Edu pasten regelmatig op onze kinderen toen ze nog klein waren, vertelt Abke Meijer-Boerma.

Toen we er kwamen wonen, was er achter de Julianalaan nog een groot weiland dat overliep in het bos. In het weiland stonden twee paarden. Aan de oostkant grensde het aan tuincentrum van Guliker dat toen achter de Julianaschool en de Julianakerk lag.  Aan de westkant liep een pad naar het Jodendom met een geheimzinnig grafje. Ook stond er een soort langgerekt huisje dat ooit een ziekenhuisje was. Stamde dat nog uit de oorlog? vraagt Abke zich af.

Villa af

Het oorspronkelijke winkelgebouw was een villaatje uit eind jaren twintig. De vorige eigenaar had het gebouw vrijwel intact gelaten, maar dat zou drastisch veranderen. In 1972 hadden we een eerste interne verbouwing. Het voorste deel van de werkplaats werd later de zogenoemde refractieruimte. Oogartsen hadden hun bezwaren maar Dr. Botermans, de oogarts in Bilthoven werkte mee. Piet van Nigtevegt werd onze eerste medewerker. Er zouden veel anderen volgen, die soms tot aan hun pensioen bij ons bleven. De band met het personeel was uitstekend, onze gezamenlijke uitjes waren vermaard. We leidden ook optiekleerlingen op. Ik gaf les aan opticiens op de Streekschool SBBO in Amersfoort, waar ook de detailopleiding was. 

In 1978 volgde een ingrijpende verbouwing die maanden zou duren. Uitvoerder was Bouwbedrijf De Jong. Alle vloeren, muren en kozijnen werden vervangen en de opritten links en rechts werden bij het pand getrokken. Het woonhuis werd naast de zaak gebouwd met boven de slaapkamers.

Weiland werd Centrum II

Voor de drie zonen Wessel, Douwe en Egbert was het weiland achter het huis een ideale speelplek om te voetballen en te hockeyen. Ze groeven er kuilen waarin ze wilden eten en drinken. Vriendjes van de Julianaschool waren er in overvloed. In de middagpauze hadden ze anderhalf uur vrij. In het bos achter het weiland was een boerderijtje waar ieder jaar biggetjes werden geboren. De mensen die daar woonden waren klanten. Zij nodigden onze kinderen ieder jaar uit om de biggetjes te komen bekijken.

Maar het weiland en het bos verdwenen en op die plek kwam eind jaren zestig de nieuwbouwwijk Centrum II. De Kwinkelier werd hét voorbeeld van modern winkelen in de jaren ’80, waar mensen met de bus naartoe kwamen om zich te verbazen. Op Julianalaan 38 moderniseerde men verder met in 1990 een contactlenzenruimte en een refractieruimte. De werkplaats kreeg automatische slijpapparatuur. Twee jaar later volgde de laatste grondige verbouwing.

Onze kinderen waren uitgevlogen en daarom kon de hele benedenverdieping bij de zaak worden getrokken. Wij verhuisden naar de bovenetage waar voor Boto en mij een mooi appartement was ingericht. Toen onze zoon Egbert na zijn studie optiek en optometrie in 1997 de zaak overnam, zijn wij naar Soest verhuisd. De bedrijfsleider van de huidige zaak, Jacqueline Luyten, is een oud-leerling van me; de optiek blijft een kleine wereld.

Met dank aan mevrouw Abke Meijer-Boerma

VC

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

Afbeelding: Meijer Optiek in 1967, het pand uit jaren ’20 is aan de buitenzijde vrijwel authentiek. Links slagerij Kortleve.

Meijer Optiek in 1982. De zaak bestaat 15 jaar. Rechts Kantoorboekhandel Dapper (collectie familie Meijer)