Naast de 218 Joodse inwoners van de gemeentes Achttienhoven, De Bilt, Maartensdijk en Westbroek waren er rond de 190 niet joodse slachtoffers, ruim 300 overlevende joodse inwoners en ruim  700 overlevende verzetsmensen, hun helpers en onderduikgevers. Hermanus Rakers, marechaussee, verzetsman uit Groenekan, was een van de vergeten overlevenden. Hij verongelukte augustus 1945. Foto: verzetsmensen op 7 mei 1945 in cabriolet bij brug Kastanjelaan in Groenekan. (foto: collectie P.H.Copijn)

 

Meer informatie

Achter het stuur zit Hermanus Rakers, wachtmeester van de marechaussee en  commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Groenekan. Achter hem Jan Copijn, uit de boomkwekersfamilie. Achter in de auto een neef van Hermanus, ook een Hermanus Rakers. De man met het hoedje is Holwerda, politieman en verzetsman uit Hollandsche Rading.

Rakers kwam in augustus 1945 om bij een auto ongeluk met een militaire vrachtauto. Hij werd op indrukwekkende de wijze, met militaire eer,  ter aarde besteld op de algemene begraafplaats in Soest. Hieronder: de begrafenis van Hermanus Rakers, augustus 1945. (Foto collectie K.Kolenbrander) Met dank aan de werkgroep tentoonstelling 75 jaar vrijheid De Bilt.

DT

Spring naar toolbar