Er waren in De Bilt en Bilthoven vele vormen van verzet tegen de Duitse bezetter. Men leest in het artikel Het verzet in onze gemeente van drs. Hans Brugman: Een verzetsactie was het maken van valse persoonsbewijzen door de fotograaf Salomon de Wolf. Hierboven ziet men een blad uit de Erelijst in het gebouw van de Tweede Kamer, met daarop de vermelding van Salomon de Wolf, die tot de geëxecuteerden behoorde.

 

Meer informatie

Het artikel vervolgt: Tijdens een inval door de SD in zijn woning aan de Soestdijkseweg 353 (ook wordt het adres Soestdijkseweg Noord 53 genoemd) op 16 januari 1945, ontstond een vuurgevecht waarbij een of twee Duitsers werden gedood. Een week later werden acht mannen vanuit de gevangenis aan het Wolvenplein naar de tuin van het betreffende pand gevoerd en daar ter plekke doodgeschoten. Het betrof twee verzetsmensen waaronder De Wolf en zes zwarthandelaren.  Afgebeeld is een deel van een persoonsbewijs uit de oorlog. Die werden vaak vervalst, bv. door de J voor Jood te verwijderen.

AD

U bevindt zich op de rondleiding over de Tweede Wereldoorlog.
Voor het vervolg klik HIER.

Literatuur:

J.J. Vos, Bilthoven in de hongerwinter. Grepen uit het dagboek van Luise Kramer-Scheffels. In: de Biltse Gift, september 2004, 66-75

H. Brugman, ‘Het verzet in onze gemeente’. In: De Biltse Grift (juni 2005) 34-41.

Spring naar toolbar