Karl Friedrich Hein was directeur van de Steenkolen handels Vereeniging. Hij is bekend geworden vanwege het door hem opgerichte K.F. Hein Fonds. Hein woonde in Bilthoven en is daar begraven. (Foto met toestemming van de K.F. Hein Stichting.)

Meer informatie

K.F. Hein werd in 1867 geboren in het Duitse Herne. Hij werkte al jong in de steenkolenindustrie. In 1893 ging hij in Arnhem werken voor een Duits bedrijf, Jean Balthazar. Deze onderneming werd in 1896 een van de grondleggers van de Steenkolen handels Vereeniging (de SHV) in Utrecht, waarvan Hein van 1904 tot 1921 een van de directeuren was. Later werd hij commissaris van die onderneming.
Tot 1907 woonde hij aan de Catharijnesingel in Utrecht, maar in dat jaar liet hij aan de Prins Hendriklaan in Bilthoven een villa bouwen. Tien jaar later kocht hij grond in Bilthoven Noord en legde hij  een klein sportpark aan met een tuinhuis voor gasten.
Nadat Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht was gekomen, liet Hein zich naturaliseren tot Nederlander, wat hij overigens al veel langer van plan was. Tijdens de Duitse bezetting werd hij op weg naar de golfbaan aangereden door een Duits legervoertuig. Een maand later, op 27 maart 1945, overleed hij aan zijn verwondingen. Hij is op begraafplaats Den en Rust begraven.
K.F. Hein was ongetrouwd, maar hij had een goede band met zijn familie. In 1938 richtte hij de K.F. Hein Stichting op, waarmee zowel goede doelen als zijn familieleden moesten worden ondersteund. Het K.F. Hein Fonds financiert nog altijd culturele en maatschappelijke projecten, vooral in de provincie Utrecht. Daarnaast help het individuele mensen in nood.

DAB

Bronnen:

J. Luijt, R. Rommes, Wo ich A gesagt habe, sage ich auch B bis Z, de KF Hein Stichting 1938-2003,Utrecht 2004.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Friedrich_Hein
K. F. Hein Fonds: https://kfhein.nl/het-fonds/kf-hein