Afgebeeld is koningin Wilhelmina in 1942. (Bron: Library of Congress, Prints & Photographs Division).

Vanaf 1909, bij de geboorte van prinses Juliana werd het binnen de gemeenteraad van De Bilt een goed gebruik om straatnamen te hernoemen naar leden van het Koninklijk Huis. De Lijsterlaan en een deel van de Vinkenlaan gingen vanaf 1924 op in de nieuw aangelegde Julianalaan. In 1933 kreeg Koningin-moeder Emma een plein naar zich vernoemd en in 1937 kwam er een Prins Bernhardlaan.

Een Prins Hendriklaan was er al toen Bilthoven nog De Bilt Station heette. In al deze tijd was Wilhelmina Koningin van Nederland. Ze heeft Bilthoven zeker bezocht. Daar werd in de pers melding van gedaan, zoals door Dagblad De Tijd in 1939. Het is daarom verwonderlijk dat er in Bilthoven Centrum geen Wilhelminalaan is gekomen. Bijvoorbeeld in plaats van de Vinkenlaan of de Nachtegaallaan. Wat zou daar de reden van zijn geweest?

 

Meer informatie

In 1926 bezochten Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik de Woudkapel in Bilthoven. Aanleiding van het bezoek was de viering van hun 25- jarig huwelijk. De Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC) schreef er uitgebreid over.

 

 

In 1934 was de Koningin opnieuw in Bilthoven, dit keer vergezeld door haar dochter Juliana. Zij bezochten een bloemententoonstelling.  Gezien zijn ervaring met tentoonstellingen, zou het Hotel v/h Brands heel goed de locatie geweest kunnen zijn.

De Gooi- en Eemlander deed een kort verslag:

 

 

AD/VC

 

Bron: Delpher