Afbeelding:  Ziekenfondsbrillen en brillenhouder uit de fabriek Van der Zeeuw. Naar verluidt heeft verzetsstrijdster Hannie Schaft een dergelijke bril als vermomming gedragen. Het afgebeelde artikel is van het Verzetsmuseum in Amsterdam. (foto: Veroniek Clerx)

De ziekenfondsbril had een eenvoudig montuur met ronde glazen. Hij werd vergoed uit het ziekenfonds. Dat was de ziektekostenverzekeraar van de mensen met een bescheiden inkomen. Het was voor hen niet mogelijk om een ander model te kiezen.

 

Meer informatie

De vader van Philippe van der Zeeuw, keramist in Maartensdijk, runde vanaf de jaren ’30 een brillenfabriek in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Niet zonder reden was het bedrijf gevestigd vlak bij het toenmalige Ooglijdersgasthuis aldaar. Die kliniek was de bestemming van een groot deel van de brillenproductie. Een ander deel ging naar de brillendetailhandel. Eigenaar Gerard van der Zeeuw (1901) had het brillenslijpersvak geleerd bij de diamantair Polak in Amsterdam.

De firma Van der Zeeuw had naast de brillenmakers een aantal dames in dienst dat de kartonnen brillenkokers maakte, geplakt met beenderlijm. Die werd betrokken van de beenderlijmfabriek in de stad.

VC

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.