Aan de Maartensdijkseweg 1 aan de rand van Bilthoven staat het gebouwencomplex Renova. Het L-vormige hoofdgebouw werd in de jaren dertig gebouwd voor een internationaal opleidingscentrum voor de kunsten. Vanaf 1946 is het gebouw het eigendom van de geloofsgemeenschap van de Rozenkruisers, die het complex heeft uitgebouwd. Afgebeeld is het hoofdgebouw. De toren is van later. (Foto Anne Doedens)

 

Meer informatie

In 1934 richtte de idealistische architect H. Th. Wijdeveld een internationale werkgemeenschap op, waarin kunstenaars uit de hele wereld  les konden geven. Het was de bedoeling dat de verschillende disciplines van beeldende kunst met elkaar zouden samenwerken en versmelten. Voor deze werkgemeenschap Elckerlyc bouwde hij in 1936 een Opleidingsinstituut voor Architectuur en Beeldende Kunsten in het noorden van Bilthoven.

Door de economische crisis en de Tweede Wereldoorlog lukte het niet, deze idealen te realiseren. De Rozenkruisers namen het terrein in 1946 over.

Het witgepleisterde hoofdgebouw heeft de vorm van een L. Het genootschap van de Rozenkruisers heeft het uitgebreid en heeft een aantal gebouwen toegevoegd, waaronder een toren.  De gebouwen worden gekenmerkt door de nadruk op licht en openheid. Het gebouwencomplex wordt voornamelijk gebruikt voor conferenties.

De gebouwen zijn niet toegankelijk voor het publiek, behalve op afspraak.

DAB

 

Literatuur:

  1. Broekhoven en S. Barends, De Bilt, Geschiedenis en architectuur p. 169-170.

De website van het Lectorium Rosicrucianum: www.rozenkruis.nl

Zie ook op deze site de bijdrage De Rozenkruisers in Bilthoven.