Welkom op de digitale rondleiding langs de winkels bij Bilthoven Centrum, waar u kunt zien en lezen hoe het vroeger was in het winkelgebied van Bilthoven. De aanleiding is het nieuwbouwproject op het Vinkenplein, dat in 2022 zal zijn afgerond. Op de foto zien we een van de eerste winkels, de kruidenierszaak van Marius Verkade, aan de voormalige Soestdijkerstraatweg. De winkel en woonhuis was daar in 1916 helemaal los van andere huizen neergezet. De afbeelding van het Emmaplein achter de titel van deze pagina is door Jaap ter Haar gemaakt voor makelaardij Burgersdijk (toestemming verleend).

Dit is een rondleiding op het Internet. Wij bereiden ook een echte wandeling voor, die ter beschikking komt op het moment van de opening van het bouwproject. Dan zal het mogelijk zijn om ter plaatse met behulp van QR-codes op uw smartphone het verleden te zien.

Bij de digitale rondleiding hebben we wel de volgorde van een echte wandeling gebruikt: we beginnen op het Emmaplein en behandelen zowel de oostzijde als de overkant, die er overigens sinds enkele jaren niet meer is. We volgen daarna de Nachtegaallaan en de Vinkenlaan en wandelen dan langs de twee zijden van de Julianalaan terug.

We hebben ongeveer vijftig teksten opgenomen. Er staan op het Online Museum ook andere bijdragen over de winkels langs deze route, maar we willen niet volledig zijn. Aan het slot van de digitale rondleiding is er een lijstje van aanvullende sites. Vaak staan er in de tekst links naar andere posts. Als u daarop klikt, vergeet dan niet terug te komen. Dat kan door op het pijltje linksboven in uw beeldscherm te drukken.

De afzonderlijke teksten zijn gemaakt door een team dat voor deze gelegenheid is samengesteld:

Veroniek Clerx (VC) projectleider

Gerrit Bloothoofd (GB)

Ellen Drees (ED)

Dick Berents (DAB)

Andere bijdragen kwamen van Ella Prins (EP), Ellen van de Vrugt (EvdV), Pieter van Hees (PvH), Wim Krommenhoek, Alexander Tchernoff (AT) en Jacques Reijniers (JJR). Voor afbeeldingen bedanken we in het bijzonder Rienk Miedema.

Onder aan de pagina staat elke keer een link om naar de volgende bijdrage te gaan. Een voorbeeld ziet u onder aan dit scherm.

DAB 

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER