Dr. H. W. Melchior was van groot historisch belang voor Bilthoven omdat hij in 1917 als raadslid voor station De Bilt de naam Bilthoven bedacht. Bovendien waardeerden de inwoners hem omdat hij een zeer betrokken huisarts was.

Toen hij in 1927 door een auto-ongeluk kwam te overlijden, vond men dat de herinnering aan deze belangrijke persoonlijkheid niet verloren mocht gaan. Er werd een comité gevormd, dat in 1928 als monument een bank plaatste aan de Nachtegaallaan. Een muur beschermde de gebruikers van de bank tegen de wind en een plaquette vertelde over dokter Melchior. Foto hierboven: een ansichtkaart van de Melchiorbank uit 1955.

Toch raakte de arts in de vergetelheid. Het onderhoud van de bank en de beplanting werd niet bijgehouden en in de eenentwintigste eeuw zag hij er verwaarloosd uit. Ook de houten bank verdween zodat er alleen nog maar een hokje stond. Onkruid groeide op de grond en langs de muur en omwonenden legden er hun vuilniszakken neer. De foto hieronder laat de bank zien in 2018.

In het voorjaar van 2020 was het bouwsel opeens verdwenen. Bulldozers hadden het weggehaald in het kader van de bouwactiviteiten. In februari 2022 heeft de winkeliersvereniging een zuil onthuld die Melchior weer in de herinnering terug brengt.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER