Sophie van Stolk en Sophie de Lerma noemde zij zich, maar zij heette oorspronkelijk Sophie van der Does de Willebois. Haar vroege werk als kunstenares werd goed ontvangen, maar later werkte zij vooral met anderen samen, waardoor zij minder bekend werd. Zij woonde een belangrijk deel van haar leven in Groenekan.

Op de afbeelding zien we een houtsnede van de graficus Maurits Escher, die met haar bevriend was en die samen met haar exposeerde. De houtsnede stelt Sophie voor met een van haar kinderen.

 

Meer informatie

Zij werd in 1891 geboren als Sophia Johanna Maria van der Does de Willebois in een adellijk katholiek gezin. Sophie was een jonkvrouw. Na een jeugd in Arnhem volgde zij de academie voor Beeldende kunsten in Amsterdam.

In 1919 trouwde zij met Adriaan van Stolk, met wie zij twee kinderen kreeg. Het gezin woonde onder meer op de Canarische eilanden en in Huis ter Heide en Italië, waar Sophie aardewerk maakte en decoreerde. Korte tijd was zij mede-eigenares van een fabriekje van majolica. In Italië overleed haar man Adriaan.

Na een verblijf in Nederland trouwde zij in 1930 op Rhodos met de vijf jaar jongere keramist Luigi de Lerma. Zes jaar later verhuisde het echtpaar naar Groenekan, waar zij een atelier openden. Luigi decoreerde het aardwerk dat Sophie maakte en in diverse exposities lieten zij hun werk zien.

Haar latere werk werd beschouwd als niet erg vernieuwend en omdat zij in de schaduw van haar man bleef werken, is zij tegenwoordig in de wereld van de kunst vrijwel vergeten.

Sophie van der Does de Willebois overleed in 1961 in Groenekan, 69 jaar oud.

DAB

 

Literatuur:

Huiskamp M, Willebois, Sophia Johanna Maria van der Does de (1891-1961 ), in: Digitaal Vrouwenlexicon van het Huygens Instituut.

Wikipedia, Sophie van der Does de Willebois