Willem Carel baron van Boetzelaer was van 1873 tot 1879 burgemeester van De Bilt. Hij volgde zijn broer Carel Theodoor in deze functie op. Hij was net de andere Van Boetzelaers grootgrondbezitter in De Bilt en Maartensdijk. Zijn portret is afkomstig uit Het Utrechts Archief.

 

Meer informatie

Willem Carel werd op 15 september 1845 op Sandwijck in De Bilt geboren als zoon van Christiaan Willem Johan van Boetzelaer en Elisabeth Charlotta Petronella Both Hendriksen. Hij studeerde rechten en na zijn studie trouwde hij met Margaretha Nicolasina van Schuylenburg (1852-1930).

Hij was niet alleen burgemeester van De Bilt, maar ook hoogheemraad van het waterschap Lekdijk Bovendams (tegenwoordig onderdeel van De Stichtse Rijnlanden). In Maartensdijk was hij president kerkvoogd van de Nederlands Hervormde Kerk.

Hij woonde vanaf 1878 in Maartensdijk op het landgoed Eyckenstein dat hij in 1880 geërfd had. Onmiddellijk daarna liet hij de tuin door de landschapsarchitect L. A. Springer verfraaien en vergrootte hij het huis in neoclassicistische stijl. Op zijn landgoed hield hij zich bezig met ontginningswerk en hij breidde het uit in de richting van Hollandsche Rading en Lage Vuursche met het zogenoemde Van Boetzelaersveld.

Hij overleed op 16 juni 1934 op Eyckenstein. Het landgoed is nog steeds in bezit van de familie Van Boetzelaer.

PvH

Literatuur:

Hans Vos, ‘Twee honderd jaar burgemeesterschap in tijden van verandering’, De Biltse Grift, december 2013.

https://www.oud-utrecht.nl/component/attachments/download/65, een aanvulling op Jaap Röelll, ‘Oververtegenwoordiging van (Utrechtse) adel in het ledenbestand van het Genootschap Kunstliefde , 18501916, Jaarboek OudUtrecht 2014.

J.K.S. Moes, Onder aristocraten: over hegemonie, welstand en aanzien van adel, patriciaat en andere notabelen in Nederland, 1848-1914. Groningen 2012.

 

Voor de volgende post van deze rondleiding over de adel van De Bilt HIER aanklikken.