Afbeelding: de onderkant van een sigarendoosje. (Ellen van de Vrugt) Ellen van de Vrugt is redactielid van het Online Museum De Bilt. Ze is geboren en getogen in Bilthoven. Haar jeugdherinneringen aan het Emmaplein van de jaren ’50 wil ze graag delen. Sigarenmagazijn Sumatra had een lange geschiedenis in Bilthoven. Het adres was aanvankelijk Soestdijkerstraatweg 130 en werd na 1933 Emmaplein 8.

In mijn jeugd rookte mijn vader sigaren. Hij had net als veel anderen een favoriet merk en dat was Balmoral, een handgemaakte sigaar van de firma Smit & ten Have uit Kampen. Mijn vader kocht zijn sigaren bijna altijd zelf. Soms mocht ik mee, maar het was nog beter als ik zelf de mooie houten doos mocht gaan halen in het Sigarenmagazijn Sumatra van mevrouw Rijkse op het Emmaplein.

De sigarendozen van cederhout hadden geen logo aan de bovenkant. Om die reden deden ze nadat de sigaren waren opgerookt, dienst als opbergdozen. Nu nog heb ik enkele exemplaren in gebruik. De kleine winkelruimte van mevrouw Rijkse stond boordevol tabakswaren en aanverwante artikelen. Als je de stoep had bestegen en de winkeldeur geopend kwam je in een ruimte die heerlijk rook. Een geur van tabak en cederhout vermengd met…, ja wat nog meer?

Chique

Als kind hield ik ook van de chique sfeer en rust die de zaak uitademde. Zo heel anders dan bij Havecotte, de sigarenwinkel iets verderop. Sigarenmagazijn Sumatra was ingericht met houten kasten. Rechts de kasten met kleine ruitjes, vol met dozen sigaren en andere zaken. Links stond de gevulde toonbank met daarachter tegen de wand opgestapeld de pakjes sigaretten en de tabak. 

Betalen deed ik niet want mevrouw Rijkse schreef de sigaren op rekening van mijn vader. Ik heb dus geen idee over een kasregister of een kassa. Mevrouw Rijkse was klein van stuk en een echte dame. Ze hielp je vlot en efficiënt.  Dat was jammer, want daardoor waren de heerlijke momenten in haar winkel snel voorbij en stond ik weer buiten met de doos Balmoral.

VC

Voor het gebouw klik HIER

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Afbeelding: Advertentie Sigarenmagazijn Sumatra, Het Bilthovensch Adresboek 1927