Afbeelding: De Standard benzinepomp van Garage De Witte eind jaren dertig op het Emmaplein in Bilthoven. De garage heeft de oorspronkelijke gevel (Historische Kring d’Oude School) Op Emmaplein 10 was sinds 1919 een garagebedrijf gevestigd. Vanaf 1927 als Peugeotgarage De Witte. Dat werd later Nefkens. Een blikvanger was het tankstation op het Emmaplein. Het was woekeren met de ruimte voor het garagebedrijf. Na de oorlog kwam het tegenovergelegen open terrein van de spoorwegen in gebruik. Daar kwam later Nachtegaallaan 1 nog bij. In het begin van deze eeuw verdween Nefkens uit Bilthoven en sinds 2007 zit restaurant Ripassa op Emmaplein 10. 

 

Meer informatie 

In 1919 werd een filiaal van de Hilversumsche Auto en Atax onderneming gebouwd op Emmaplein 10. Deze autogarage werd in 1927 door de broers Jan en Cor De Witte overgenomen. Er kwam midden op het Emmaplein aan de Soestdijkseweg een tankstation; de benzine werd betrokken van de American Petroleum Company en verkocht onder de merknaam Standard. In 1938 werd de naam Esso (SO=Standard Oil) geïntroduceerd.  

Garage De Witte was Peugeot-dealer en verhuurde ook auto’s, later touringcars en een ziekenauto. Bij het bombardement van 1944 werd ook deze garage beschadigd. In de jaren zestig werd het pand gerenoveerd, er kwam een tweede verdieping terwijl de pui helemaal werd vernieuwd. Op Emmaplein 10 was niet veel ruimte. Daarom werden na de oorlog achterin op het tegenover gelegen terrein Emmaplein 7a, twee gebouwen met ieder drie garageboxen gebouwd. Ertussen in kwam een autoschadeonderdeel. De wagens werden op het terrein geparkeerd. De boxen werden in 1986 afgestoten en kwamen in gebruik van de fietsenwinkel Cees van Weelden.

Garage werd restaurant

Begin jaren zeventig nam Nefkens De Witte over en breidde uit met een showroom aan Nachtegaallaan 1Toen Nefkens uit Bilthoven vertrok werd de hele ruimte gehuurd door Van der Pol Meubelen waarbij de oude garage als opslag diende en de showroom als winkel werd gebruikt. In 2007 is er weer gesplitst en sindsdien is restaurant Ripassa op Emmaplein 10 gevestigd. De keuken van het restaurant is in de voormalige bakkerij van Brouwer achter nr. 8.

Van der Pol behield de winkel aan de Nachtegaallaan. De ongebruikte benzinepomp bleef het straatbeeld bepalen tot in de 21e eeuw. 

GB 

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:
https://nl.wikipedia.org/wiki/American_Petroleum_Company
http://www.pietdegruyter.nl/bilthoven.htm
 

Afbeelding: Garage De Witte in de jaren ’60 (Historische Kring d’Oude School)