In de jaren dertig liet de VVV De Bilt-Bilthoven een propagandafilm maken over het leven in De Bilt en Bilthoven. Het was de bedoeling dat meer mensen zich in die plaats zouden vestigen. Daardoor geeft de film een heel rooskleurig beeld. De afbeelding is een still uit de film: een agent helpt een oude dame bij het oversteken van de Dorpsstraat in De Bilt. Op een kalenderblad is de datum van woensdag 14 april 1937 te zien. De film stamt dus uit dat jaar. De Historische Kring d’Oude School heeft de film op YouTube geplaatst in het kader van het jubileumjaar 2017.

Meer informatie

De film vertelt een verhaal, maar omdat er geen geluid is, wordt dat met tussentitels toegelicht. Een familie repatrieert vanuit Batavia naar Nederland. Ze beraden zich waar ze zullen gaan wonen en  vragen ze de kapitein om informatie. Volgens hem is  Bilthoven een goede plaats om te gaan wonen.

De film laat de voordelige kanten van de woonkern Bilthoven zien: centraal gelegen en de nabijgelegen universiteitsstad Utrecht biedt opleidingsmogelijkheden voor de kinderen. Er is in de film aandacht voor scholen en sporten zoals roeien, paardensport, voetbal en schaatsen. De veiligheid wordt gewaarborgd door de aanwezigheid van politie en brandweer. We zien fraaie natuur, een aantrekkelijk terras en restaurant (De Schouw aan het Emmaplein?) uitstapjes, winkels (Visman-sanitair aan de Vinkenlaan) en zelfs de trouw-locatie op gemeentehuis Jagtlust. Een aantal opnames speelt zich af in De Bilt. De acteurs laten welgestelde en vrolijke mensen zien. Dat is opmerkelijk in die sombere crisistijd van eind jaren ’30.

 

DAB