Op deze foto’s, die zijn gemaakt door een onbekende fotograaf, zien we de aftocht van de Duitse troepen langs de Utrechtseweg in De Bilt. De soldaten moesten lopen en hun bezittingen werden vervoerd met paard-en-wagen. De foto’s zijn genomen ter hoogte van Klein Beerschoten, Utrechtseweg 60. (Foto’s Het Utrechts Archief)

 

Meer informatie

Nadat de Duitse troepen in Noordwest Duitsland, Denemarken en Nederland zich op 4 mei 1945 hadden overgegeven, moest men nadere regelingen treffen over de uitvoering van deze overeenkomst. Generaal-majoor Rawlins van de 49ste Divisie West-Riding, de Polar Bears, maakte afspraken met de bevelhebber van het 88ste Duitse legerkorps over het ontwapenen en verplaatsen van de Duitsers.

Luitenant-kolonel C.D. Hamilton noteerde: Twee dagen lang waren de wegen verstopt door honderden paard-en-wagens, die dienden als de vrachtwagens van een van de Duitse elite divisies. Daarna marcheerden de Duitsers naar een bosgebied, waar we hen een week lang bewaakten terwijl ze zich opmaakten voor een lange mars naar de gevangenkampen in Noord-Duitsland.

DAB

U bevindt zich op de rondleiding over de Bevrijding. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

NIMH / Nederlands Instituut voor Militaire Historie 422 / 70 Instructies betreffende de ontwapening van het 84ste SS-regiment onder toezicht van het 2nd  battallion Princess Louise’s Kensington Brigade  49th (West Riding) Infantry Division.

  1. Delaforce, The Polar Bears, from Normandy tot he relief of Holland with the 49th Division, Phoenix Mill 1995.