Men ziet hier een bijeenkomst in de open lucht van de Nederlandsche Volksdienst. Die vond in 1942 plaats in de muziektent op de hoek van de Professor Sprengerlaan in Maartensdijk (Collectie Het Utrechts Archief).

 

Meer informatie

In 1941 werd met hulp van de Duitsers de Nederlandsche Volksdienst opgericht. Het was een voortzetting van de Winterhulp, die werd gevormd naar het voorbeeld van de Duitse, Nationaalsocialistische Volkswohlfahrt. De bedoeling was om het maatschappelijk werk in Nederland geheel onder nationaalsocialistische controle te krijgen. Aan het hoofd stond Frederik Willem van Vloten. De NVD was per gemeente georganiseerd.

De organisatie gaf eten en kleren aan zwakkeren, schoolvoeding, babyuitzetten aan aanstaande moeders en hielp vooral slachtoffers van bombardementen. Ook deed men aan wijkverpleging en tandverzorging. In overeenstemming de rassenleer hielp men echter geen gehandicapten en bejaarden omdat dat het ras zou verzwakken. Bovendien beperkte de organisatie zich tot arische gezinnen. Het lukte niet erg om samen te werken met de burgerlijke en de kerkelijke instellingen voor armenzorg.

DAB

U bevindt zich op de rondleiding over de Tweede Wereldoorlog.
Voor het vervolg klik HIER.

Literatuur:

L. De Jong, Het koninkrijk der Nederlanden tijdens de Tweede Wereldoorlog deel 4,5,6.

Het archief van de Nederlandse Volksdienst berust in het Nationaal Archief. Materiaal over Maartensdijk is te vinden in doos 108 onderdeel 3.