Afgebeeld is het tuinontwerp van het park dat bij het buitenhuis Terre Neuve hoorde. Het park en het huis waren vanaf 1848 te vinden ter hoogte van Dorpsstraat 128 in De Bilt. Daar werd in 1848 een landhuis gebouwd door Jean Baudet. De kaart is van omstreeks 1849 (Gelders Archief,  0379 Familie Van Dam van Brakel 467).

 

Meer informatie

Rechts ziet men de toenmalige Blauwkapelseweg (nu Burgemeester de Withstraat), links loopt de Dorpsstraat. De beschrijving is ontleend aan een opschrift op een envelop die zich bij het kaartje bevindt, verdere gegevens ontbreken. In 1863 werd het landgoed verkocht aan de Weledel Geboren Vrouwe Elisabeth Charlotta Petronella Both Hendriksen, echtgenoote van den Hoog Wel Geboren Heer Meester Christiaan Willem Johan Baron van Boetzelaer van Dubbeldam, Buitengewoon Kamerheer van Zijne Majesteit den Koning der Nederlanden, Lid van de Provinciale Staten van Utrecht en van den Raad der Stad Utrecht.

Nadien werd het landgoed geleidelijk opgeslokt door weg- en woningbouw. Op een deel van het terrein werd in 1926 de Bilthovenseweg gerealiseerd. In 1930 werd op het terrein een rij van zeven middenstandswoningen gebouwd, de huidige Dorpsstraat 114-126. Het huis is er echter nog steeds.

Hieronder ziet men een afbeelding van het huis Terre Neuve in 1907 (afbeelding uit het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen). Het pand was toen het woonhuis van jonkheer mr. D. De Blocq van Haersma de With (die vanaf 1879 tot dat jaar burgemeester van De Bilt was). Het was toen nog steeds eigendom van de familie Van Boetzelaer. Later werd de villa als kantoorpand in gebruik genomen, o.a. door De Sperwer.

AD

U bevindt zich op de rondleiding over oude kaarten. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

J. van der Heijden, Terre Neuve aan de Dorpsstraat, in: De Biltse Grift, 1997 nr. 19 blz. 2-9