Johan Willem Beyen (1897 – 1976) was korte tijd minister van Buitenlandse Zaken. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Villa Devia in Bilthoven. Afbeelding: De ministers Beyen en Luns tijdens de nieuwjaarsreceptie 1955. (Collectie Nationaal Archief)

 

Meer informatie

Johan Willem Beyen werd in Utrecht geboren op 2 mei 1897. Zijn vader werkte bij de Staatsspoorweg in Utrecht. De gezondheid van de zoon maakte buiten wonen wenselijk en zo kwam Johan Willem gedurende zijn lagere schooltijd in villa Devia in Bilthoven te wonen. In zijn boekje De zin van het nutteloze, rarekiek van de 19e en de eerste jaren van de 20e eeuw beschreef Beyen het idyllische leven in de Bilt. Zwerven in de bossen, langs gaan bij de boeren en hun dieren, het was er allemaal. De komst van de postbode en de kruidenier waren al hele gebeurtenissen.

In 1910, toen Jan Willem twaalf jaar was, vertrok de familie weer naar Utrecht. Volgens vader Beyen werd het in De Bilt te druk en dan kon je net zo goed in Utrecht wonen. De zoon volgde in Utrecht het Stedelijk Gymnasium en studeerde er rechten. Na zijn studie maakte hij snel carrière in het bedrijfsleven. Hij werkte als bankier bij de Rotterdamse Bank en de Nederlandse tak van de Javabank. In 1940 werd hij directeur bij Unilever.

In de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Londen en hielp hij de Nederlandse regering bij financiële zaken. Hij vertegenwoordigde Nederland bij de conferentie van Bretton Woods en na de oorlog bij o.a. het Internationaal Monetair Fonds.

Van 1952 tot 1956 was hij samen met J. Luns minister van Buitenlandse Zaken. Beyen hield in die functie zich intensief bezig met zaken rond de Europese eenwording. Later werd hij ambassadeur en tenslotte keerde hij terug in het bedrijfsleven en werd hij president-commissaris van de Rotterdamse Bank. Hij bereidde de fusie van de Rotterdamse Bank met de Amsterdamse Bank voor tot de AMRO –Bank.

Johan Willem Beijen overleed op 29 april 1976 in Den Haag .
PvH

 

Literatuur:
J.W. Beyen, Het spel en de knikkers. Een kroniek van de jaren vijftig. Rotterdam 1968
W.H. Weenink, Bankier van de wereld. Bouwer van Europa. Johan Willem Beyen (1897-1976). Amsterdam 2005.
Rob Herber, Bankier, minister, ambassadeur. Het veelzijdige leven van mr. J.W. Beyen, in: De Biltse Grift, september 2013.
www.wijkvogelzang.nl/wijkfotos-prins-hendriklaan
http://resources.huygens.knaw.nl/bwn/BWN/lemmata/bwn2/beijen

Voor Villa Devia klik HIER