Afbeelding: Dit zijn Rob Ywema en zijn hondje Moortje. Ze staan op de hoek van de Groenekanseweg en de Waterweg. De hoeve Klein Jagtlust is rechts op de foto te onderscheiden.

Het is 1942 en het lijkt alsof de zevenjarige Rob zich staat te verbazen over het bord ‘Joden niet Gewenscht’, dat recht voor hem staat, hangend onder het plaatsnaambord van De Bilt. Wat opvalt is dat de letter i uit het woord ‘niet’ is verwijderd: Joden net gewenscht? Is dat wat hij staat te bekijken? Is dat waarom deze foto is geschoten? Rob heeft zijn hondje aan de riem, dat naar de fotograaf kijkt.

Rob is nu ver in de tachtig en woont in het Brabantse Vlijmen. Zijn herinneringen aan deze jeugdperiode in De Bilt zijn nog steeds pijnlijk:

Ik denk dat het 1942 is geweest, ik was toen 7 of 8, woonde op Waterweg 124 en zat op de Van Everdingenschool in Bilthoven, bij juffrouw Kok of juf van Zuilen.

Het was nog voor de tijd van ‘Anepool’, de Landwachter van de NSB, die mij in 1944 mijn kruiwagentje gesprokkeld hout afpikte. Ik kan er nog boos over worden.

Onze hond heette Moortje (mijn vader zei Moriaan….) een gewoon leuk straathondje. Tijdens de bevrijding of even daarna werd hij op de Kerklaan aangereden, dood, we waren heel verdrietig, de oorlog overleefd en nu dit!

VC

 

Met dank aan Robbert Ywema.