Aan het optreden van de Britse divisie Polar Bears die ook De Bilt heeft bevrijd, herinneren diverse monumenten, gewoonlijk in de vorm van een ijsbeer. Het monument in Utrecht staat in het Hogelandsepark aan de Biltstraat voor de neoclassicistische villa het Hoogeland. Dat is passend omdat langs deze weg de bevrijders Utrecht binnentrokken. Het is geplaatst in 1992. Het monument is gemaakt van kalksteen en staat op een kalkstenen sokkel. Het beeld is een schenking van het Comité Utrecht herdenkt Polar Bears en is gemaakt door Marie-José Wessels uit Bilthoven.  (Foto Dick Berents)

 

Meer informatie

In België staan monumenten in Wuustwezel, Turnhout en Ieper. Een ijsbeer op een zuil herdenkt de bevrijding van Roosendaal en een andere ijsbeer staat aan de Eerbeekseweg in Loenen. Ook Hilversum krijgt in 2020 een standbeeld van een ijsbeer. In Ede zijn esdoornbladen in het trottoir opgenomen als  ‘Maple Leafs-Polar Bearsmonument’. De Maple Leaf is het nationale symbool van Canada.

Bij het beeld in Utrecht vinden geregeld herdenkingen plaats, zoals recent op 31 maart 2020. Op 7 mei is de traditionele herdenking namens het Utrechtse stadsbestuur.  Dan wordt ieder jaar een strofe voorgelezen uit het gedicht For the Fallen van de Britse war poet Laurence Binyon:

They shall grow not old, as we that are left grow old:

Age shall not weary them, nor the years condemn.

At the going down of the sun and in the morning,

We will remember them.

DAB

U bevindt zich op de rondleiding over de Bevrijding. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

D.A. Berents, Bevrijd door ijsberen, in: De Biltse Grift 2020.