Op de foto ziet men een afbeelding van het Huis te Veen (Collectie Het Utrechts Archief). In 1076 werd het geslacht Veen genoemd als bezitter van een versterkt huis op de plaats van het huidige Blauwkapel.

 

Meer informatie

De familie Veen stierf in 1423 uit. Op basis van archeologisch  en ander onderzoek kon worden vastgesteld dat het hier afgebeelde Huis te Veen, zij het in wat andere vorm, al in  de veertiende eeuw bestond. Het werdin de tweede helft van de zeventiende eeuw werd gesloopt.

Omstreeks 1408 is sprake van een huiskapel, gebouwd door de heer van Blauwkapel, een lid van de familie Van den Veen. In 1451 werd er bij het kasteel een slotkapel gebouwd ter vervanging van deze huiskapel. Deze slotkapel werd het huidige kerkje. In de 17e eeuw waren alleen nog de grachten van het kasteel over. Tussen 1818 en 1821  op de plaats van het kasteel fort Blauwkapel gebouwd. Meer over het dorp Blauwkapel in de middeleeuwen, het huis en de heerlijkheid kan men lezen door HIER te klikken.

Zie op deze site: Ooit Maartensdijk: fort Blauwkapel.  Klik daarvoor HIER.

AD

 

U bevindt u op de Rondleiding over de noordelijke landhuizen. Voor het vervolg klik HIER

Literatuur:

W.L. van den Brink, Het Huis te Veen. In: St. Maerten, afl. 23 (juni 2002) 6-17; C.M.W. den Hartog, m.m.v. M. van Dinter en M. Hendriksen, Blauwkapel. Proefsleuvenonderzoek aan de Kapelweg 25/27 te Blauwkapel (gemeente Utrecht 2013)