De inval van de Pruisen in ons land in 1787 was een rechtstreeks gevolg van de hier afgebeelde aanhouding van de vrouw van stadhouder Willem V bij Goejanverwellesluis. Rob Herber verdiepte zich in de internationale context van de gewelddadigheden in De Bilt ten tijde van deze Pruisische inval en de strijd tussen patriotten en oranjegezinden toen. (Prent van Mathias de Sallieth, naar Karel la Fargue, 1787.)

 

Meer informatie

Herber beschrijft: ‘hoe vijandelijkheden als deze en de confrontatie  tussen patriotten en de binnengevallen Pruisen in De Bilt in internationaal kader dienen te worden gezien: ‘in het kleine weerspiegelt zich het grote’.’

Om Rob Herbers artikel te lezen, klik men aan: Over 1787, De Bilt, Berlijn en de Brandenburger Tor

Meer over deze periode in de  geschiedenis van de Biltse dorpen elders op deze site kan men lezen in bijdragen van redactielid Anne Doedens, door aan te klikken:

De Patriotten De Bilt uit gejaagd in 1787

Het jaar 1787: Westbroek zucht onder oorlogsgeweld van Pruisen en patriotten

1787: Wandaden van stadhouderlijke troepen in een Biltse herberg

Patriotten, Pruisen en prinsgezinden in 1787

Boeiend is ook het E-book op deze site: Adriaan Hendrik Eyck, een patriot op de vlucht 

AD

 

Hieronder: Amsterdamse patriotten beraden zich hoe de Pruisen tegen te houden (september 1787). (Anoniem, Rijksmuseum Amsterdam). In de detail uitsnede ziet men duidelijk Westbroek staan, aan de rand van de Waterlinie die Amsterdam moest beschermen.