Van 1931 tot 1977 stond aan de Nachtegaallaan in Bilthoven de winkel van Van Huizen. Het leek wel een warenhuis, zoveel verschillende artikelen werden er verkocht. Dat werd ook weerspiegeld in de slagzin Kom of bel, Van Huizen heeft het wel. Hierboven: Verbouwing van het pand Nachtegaallaan 3 in 1969 (uitsnede, RHC Vecht en Venen)

 

Meer informatie

Frans van Huizen, een voormalige bankbediende,  begon met zijn vrouw in 1931 een winkel op het adres Nachtegaallaan 3. Het winkel- woonhuis was daarvoor in gebruik geweest bij patissier en cuisinier Van der Wart.

Van Huizen verkocht van alles: porselein en aardewerk, klompen en hondenartikelen, tuingaas en rietmatten. Van de groothandel Jean Heybroek aan de Rembrandtlaan kreeg hij vrijwel alle producten om te verkopen, met name gereedschap voor de landbouw en voor de tuin.

Dat brede assortiment werd ook weerspiegeld in de advertenties, waarop  de slagzin van het bedrijf niet ontbrak: Kom of bel, Van Huizen heeft het wel. Een voorbeeld zien we onderaan deze tekst. Daarnaast hield Van Huizen ook eens in de maand aan de Rembrandtlaan een veiling, wat hij na de oorlog iedere twee weken zou doen.

De winkel was een groot succes en werd druk bezocht door de inwoners van Bilthoven, die vaak grote tuinen hadden. Tijdens de oorlog werd het pand uitgebreid tot twee keer de oorspronkelijke breedte. Na 1945 wierf van Huizen nieuw personeel aan. In 1949 liet hij ook een veilinglokaal aan het winkelpand bouwen.

De zonen Evert en Win hielpen hun vader vanaf de jaren vijftig in de zaak, die verder werd uitgebreid. Wim leidde de handel in sportartikelen, die na een verbouwing omstreeks 1970 een grotere ruimte kreeg. De dierenspeciaalzaak, ook een onderdeel van het complex, verhuisde naar de Julianalaan.

Eind jaren zestig trok Frans van Huizen zich uit het bedrijf terug.  Hij overleed in 1989. Wim nam de leiding van de onderneming over nadat hij zijn broer Evert had uitgekocht. Hij maakte plannen voor de uitbreiding van de zaak naar een gebouw van drie verdiepingen. Toen de gemeente dit bouwplan in 1977 afwees, vertrok hij naar Engeland. Zijn broer was al eerder in Canada gaan wonen.

DAB

 

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

 

 

Literatuur:

H. de Groot, Kom of bel, Van Huizen heeft het wel, in: De Biltse Grift juni 2005.

Rectificatie bij artikel “Kom of bel” van Hans de Groot, in: De Biltse Grift september 2005.