Villa de Blauwhoef  (Welfferweg 80 Achttienhoven) is een gemeentelijk monument. Het is een voormalige artsenwoning, ooit bewoond door dr. Welffer, de naamgever van de weg waaraan het pand ligt. Foto: AD.

 

Meer informatie

De voorganger van deze villa werd gebouwd in 1845. Het pand werd in 1878 door de gemeenten Achttienhoven en Westbroek aangeschaft voor de huisvesting van de gemeentelijke geneesheer Daarna werd het in 1888 afgebroken en herbouwd.  Het pand werd van 1908 tot 1941 bewoond door dr.  Welffer. Achter het huis, en achter de voormalige burgemeesterswoning op nummer 78, ligt een  omgracht gebied, waar ooit de hofstede Collel Weede stond.  Het vrijstaande huis Blauwhoef is gebouwd in eclectische stijl.

Op de afbeelding hieronder ziet men een plattegrond uit de tijd voor de bouw van de hierboven genoemde woningen, met de locatie van een boerderijtje op de plaats waar nu de voortuin is gelegen evenals de slotgracht van Collel Weerde. Thans wordt het pand bewoon door de voormalige huisarts Smitt. Over hem: Over de vier heemskinderen en het ros beiaard elders op deze site.

Literatuur:

Lous de Raadt, De Blauwhoef en zijn bewoners. In: St. Maerten 32 (mei 2007) 2-8.

M. Kruidenier en Joost van de Spek, Maartensdijk. Geschiedenis en architectuur (Zeist 2000)  202v.

 

Foto: AD. De plattegrond is in bezit van dr. Smitt te Westbroek.

AD