Op 20 maart 1939 maakte een militair vliegtuig een noodlanding in een weiland bij fort Ruigenhoek en sloeg over de kop. (Rotterdamsche Courant, 21 maart 1939)

 

Meer informatie

Het voorval leidde tot aandacht in de landelijke pers. Onder de afgebeelde foto meldde de bovengenoemde krant:

Gistermiddag heeft het militaire vliegtuig 626 een noodlanding gemaakt nabij fort Ruigenhoek te Maartensdijk in Utrecht. De machine vloog over den kop en werd zwaar beschadigd. Een van de twee inzittenden werd gewond naar het ziekenhuis te Utrecht gebracht, terwijl de ander met den schrik vrij kwam.’

De berichtgeving van de Rotterdamsche Courant was onvolledig. De Indische Courant van 21 maart 1939 gaf correct weer, dat het om een Fokker C IX ging. Dit was een 2-zits gewapende verkenner waarvan Fokker er vijf aan de Luchtvaart Afdeling van het leger had geleverd. De eerste hiervan werd in 1933 geleverd: de nr. 661. Het toestel had een actieradius van 1050 kilometer en een maximale vlieghoogte van 5500 meter. Het was bewapend met vier mitrailleurs, soms tijdelijk met een extra ‘bodem-mitrailleur’. De gewonde vlieger was sergeant-vlieger Van Looyen. Zijn collega sergeant-vlieger Van Damme kwam met de schrik vrij. Hieronder ziet men een afbeelding van het vliegtuig (ontleend aan de site van  Fokker history en opgegeven als copyrightvrij).

AD

U bevindt u op de Rondleiding over de Hollandse Waterlinie. Voor het vervolg klik HIER.